De betekenis van het natuurlijk systeem van bodem, water en groen voor ruimtelijk beleid, stedenbouw, en klimaatadaptatie wordt in toenemende mate onderkend, zo schrijf WENR in samenwerking met GrondRR. Steeds meer gemeenten en waterschappen voelen een verantwoordelijkheid om samen te werken en hun kennis en expertises met betrekking tot het natuurlijke systeem samen te brengen.
De kennis over het natuurlijke systeem is echter moeilijk toegankelijk voor mensen die niet goed thuis zijn in deze vakgebieden. Dat komt mede doordat gegevens over bodem en ondergrond onder veel steden ontbreken, en ook doordat de informatie veelal technisch, verspreid en moeilijk toegankelijk is. Ook ontbreekt het vaak aan een goed inzicht over welke informatie relevant is. Tenslotte is sprake van een gebrek aan kennis en goede voorbeelden over de manier waarop de informatie geïntegreerd kan worden.
Het testboek ‘Nederlandse steden en hun ondergrond’ geeft voorbeelden van 4 voorlopers: Amersfoort, Culemborg, Haarlem en Middelburg. De steden tonen een manier, waarop de rol van het natuurlijk systeem in ruimtelijke plannen en beleid een forse impuls kan krijgen. Hierbij worden ze ondersteund door hun waterschap.
Het testboek is gemaakt door WENR en GrondRR. Inhoudelijke bijdragen zijn geleverd door de betrokken waterschappen en gemeenten. Kees Broks heeft namens de STOWA een stevig inhoudelijk stempel gezet.
© WENR en GronRR, 2018
Auteurs
Vincent Grond (GrondRR)
Gilbert Maas (WENR)
Wim Timmermans (WENR)
Met dank aan
Kees Broks (STOWA)
Met bijdragen vanuit de steden
Amersfoort: Paul Camps
Culemborg: Kitty Lamaker
Haarlem: Marc van Someren
Middelburg: Bas Kole
Met bijdragen vanuit de waterschappen
Waterschap Vallei en Veluwe: Dmitri van Dam
Waterschap Rivierenland: Henne Ticheler
Hoogheemraadschap van Rijnland: Gerard van Bruggen
Waterschap Scheldestromen: Maurits Schipper
Grafisch ontwerp
Duplo Studio, Arnhem
Financiering
Deelnemende steden en waterschappen
STOWA rapportnummer 2018 – 64