In deze bouwsteen staan de regels uit de Aanvullingswet bodem, het Aanvullingsbesluit bodem, en de Aanvullingsregeling bodem Omgevingswet centraal. Zie voor de wet- en regelgeving van het Aanvullingsspoor bodem de website van Aan de slag met de Omgevingswet.
Deze bouwsteen behandelt:
Marion Sibeijn
Juriste omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied
marion.sibeijn@odnzkg.nl
Marion is een ervaren bodemjuriste. Als trekker van de bouwsteen Aanvullingsspoor komt haar brede inhoudelijke kennis van het Aanvullingsbesluit bodem goed van pas.
Corinne Koot
Bodemadviseur Witteveen+Bos
Corinne is een ervaren projectleider bodem met een brede kennis en interesse in de ondergrond. Zij zet zich graag in om de bodem zo optimaal mogelijk te benutten waar mogelijk en te beschermen waar nodig. Corinne werkt in dit programma aan de bouwstenen Aanvullingsspoor en Vitale bodem.
In de staalkaart bodembeheer worden onderwerpen behandeld die naar verwachting in 80% van de gemeenten aan de orde zijn. Het toepassen van (vermengde) mijnsteen in Limburg en bodemsaneringen in het gebied De Kempen worden bijvoorbeeld buiten beschouwing gelaten. Ook de grondbank en het grondreinigingsbedrijf – hoewel deze in het Aanvullingsbesluit bodem zijn opgenomen – komen niet in de staalkaart, omdat deze activiteiten meer raakvlak hebben met de staalkaart bedrijfsmatige activiteiten die te vinden is op de website Aan de slag met de Omgevingswet. Evenmin gaan we in de staalkaart bodembeheer in op bodembeschermende voorzieningen en maatregelen bij bedrijven.
Het team bestaat uit Marion Sibeijn (bodemjurist, ODNZKG), Marielle de Kok (bodemspecialist, DCMR), Marcel Cassee (projectadviseur, Rijkswaterstaat Bodem+), Robert Luinge (juridisch specialist, Juridische Raadgeving), Corinne Koot (procesbegeleider, Witteveen+Bos / consortium BdvT).
Juridische frames
Een overzicht van de relevante regelgeving en de lokale afwegingsruimte per onderwerp.
Informatiebladen
Informatie bij het onderwerp, mogelijk aangevuld met het beantwoorden van specifieke vragen.
Staalkaart
In deze staalkaart zijn een aantal algemene, toelichtende hoofdstukken opgenomen en vervolgens zijn er voor een aantal activiteiten voorbeeldregels opgesteld, inclusief een artikelsgewijze toelichting. Bij de ontwikkeling van de staalkaart is aansluiting gezocht bij het project ‘Gemeentelijke staalkaarten voor het omgevingsplan’ van de VNG. De hoofdstukken worden modulair ontsloten.