Er komen steeds meer voedselbossen in Nederland. Gemeenten zoeken naar mogelijkheden in hun lokale regelgeving om voedselbossen te faciliteren en te stimuleren. Initiatiefnemers ondervinden echter problemen met de (sectorale) wetgeving bij de verwezenlijking van voedselbossen. In deze bouwsteen zoeken we uit welke problemen we in het Omgevingsplan kunnen oplossen.
Onze definitie van een voedselbos:
Een door mensen ontworpen productief ecosysteem naar het voorbeeld van een natuurlijk bos, met een hoge diversiteit aan meerjarige en/of houtige soorten, waarvan delen (vruchten, zaden, bladeren, stengels ed.) voor de mens als voedsel dienen. Met aanwezigheid van:
Een voedselbos heeft een robuuste omvang, d.w.z. een oppervlakte van minimaal 0,5 hectare in een ecologisch rijke omgeving; in een ernstig verarmde omgeving is een minimale oppervlakte tot 20 hectare vereist.
De ambitie is om (onnodige) wettelijke hobbels voor Voedselbossen te verhelpen. In deze bouwsteen maken we daarvan een analyse met als doel:
Het team bestaat uit Josephine Paulussen (jurist, gemeente Haarlem) en Marco Vergeer (strategisch adviseur, Royal HaskoningDHV).
Er is een samenwerking met mensen van de Green Deal Voedselbossen
We werken toe naar de volgende producten:
Daarnaast wordt er een werksessie georganiseerd.