bron: gelderlander.nl

NIJMEGEN  – Operatie Steenbreek, de campagne in Nijmegen om bestrating te vervangen door groen, ligt op koers. Het streven is dit jaar 100.000 stoeptegels te verwijderen, zowel op gemeentegrond als in voor- en achtertuinen van particulieren. Op dit moment staat de teller op 75.000. Dat meldt campagneleider Ingrid Kerkvliet. 

De vergroening van de stad is onder meer belangrijk om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen. Bij hoosbuien kan het water makkelijker de bodem in, bij extreme hitte blijft een groene omgeving koeler dan stenen. ‘Bomen zijn gratis airco’s en bieden heerlijke schaduw’, meldt Kerkvliet. ‘Bij warme dagen kan het temperatuurverschil tussen een stenige tuin en een tuin met bomen en groen oplopen tot 10 tot 15 graden.’

Van de 75.000 verwijderde tegels heeft de gemeente Nijmegen een groot deel voor haar rekening genomen. Zo zijn er op het Daniëlsplein 22.000 stoeptegels weggehaald en op het Maasplein 23.000 stuks. Inwoners van de gemeente Nijmegen hebben dit jaar al zo’n 10.000 tegels vervangen door planten en ander groen in hun tuinen. Zorginstelling Onder de Bomen heeft bij 45 huishoudens tegels opgehaald. Daarnaast hebben twintig huishoudens gebruik gemaakt van het gratis tuinadvies van ‘Steenbreekadviseur’ Sytske van der Kooij.