Op 11 juli 2019 vond de eerste editie van de Brabantse Bodemborrel plaats. Een zeer divers gezelschap sprak met elkaar over de bodem in Midden- en West-Brabant. De wethouder van Alphen-Chaam sprak over de noodzaak van de bodem in opgaven waar de gemeente voor staat. Inleider Thomas Jansen liet zien hoe je meer inzicht in het bodem- en watersysteem kunt verkrijgen en hoe je het gesprek daarover kan helpen voeren met behulp van augmented reality. Het bleek een nuttige voedingsbodem voor de vier discussies die vervolgens plaatsvonden over de Omgevingswet, de noodzaak van een stadsgenese, de toekomst van de melkveehouderij en de argumenten om hogere bodemambities in de gemeentelijke Omgevingswet-instrumenten vast te leggen. Een enerverende middag eindigde in een borrel, waarin de deelnemers het vooral eens waren over het belang van een goede bodem voor dit gebied.